Revalidatiehulp

Revalideren is, afhankelijk van de situatie, een langdurig proces. Hulp bij revalideren is dan ook van groot belang. Er is zelfs een hele zorgsector die zich bezighoudt met revalideren. Wat houdt revalideren precies in en hoe wordt revalidatiehulp geboden?

Wat is revalidatie?

Revalidatie, een medische term, betekent niets meer dan herstel. Het gaat hier om na een ongeval of medische ingreep weer te herstellen. Dit proces tot herstel kan zeer gecompliceerd zijn en omvat zowel lichamelijke als psychische aspecten. Vanwege al deze aspecten is goede hulp genoodzaakt. Deze hulp komt van de revalidatiearts. Revalidatie bestaat uit fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychotherapie. Indien nodig zijn er allerlei andere vormen van therapie die revalidatie stimuleren.

De revalidatiearts begint met het onderzoeken van een patiënt. Hierbij wordt gekeken naar de stoornis en de desbetreffende gevolgen voor de patiënt. Tevens is de motivatie van de patiënt zelf belangrijk: “Wil de patiënt zijn functioneren (weer) verbeteren?” De combinatie van motivatie en lichamelijke gevolgen vormen de toegevoegde waarde van de revalidatiehulp. Wanneer de revalidatiehulp een toegevoegde waarde heeft, begint een lang proces van herstel. In dit proces zal de revalidatiearts aansturen op verschillende disciplines en medische specialisaties om het herstel te bevorderen.

Revalidatiehulp

Bij revalidatie komen allerlei medische specialismen kijken, omdat revalidatie allerlei verschillende processen omvat. Revalidatiehulp wordt ook vaak aangeboden met technische hulpmiddelen. Er zijn drie technische hulpmiddelen die vaak gebruikt worden binnen de revalidatie: een (elektrische) rolstoel, een tillift en krukken. Het opmerkelijkste hulpmiddel is de tillift. De tillift kan cliënten uit een bed of stoel tillen, om zo iemand te verplaatsen van plek. Er zijn twee soorten tilliften: actieve en passieve. Een actieve tillift verplaatst de patiënt staand; een passieve tillift verplaats de patiënt zittend of liggend. In een actieve tillift is het mogelijk voor patiënten om het revalidatieproces langzamerhand te beginnen, door bijvoorbeeld voorzichtig de benen te bewegen.

Centrum RRR

Revalidatiehulp wordt deels aangeboden in revalidatiecentra. Een voorbeeld van een revalidatiecentrum is Centrum RRR (Reuma en Revalidatie Rotterdam). Deze zelfstandige zorgaanbieder te Rotterdam (Van Beethovenlaan 60) is bedoelt voor ouderen met verschillende ziektebeelden. Hier kan revalidatie plaatsvinden onder professionele begeleiding.

De Hoogstraat

De Hoogstraat Revalidatie’ in Utrecht (Rembrandtkade 10) is een toonaangevende organisatie voor revalidatie. De organisatie staat landelijk bekend vanwege zijn professionele hulpverlening en succesvolle integratie van patiëntzorg en wetenschappelijk onderzoek.