Podotherapie

Podotherapie, letterlijk vertaald voettherapie, is een paramedisch wetenschap. Dit wil zeggen dat een podotherapeut medische handelingen verricht, maar geen (tand)arts is. Wat houden deze medische handelingen van podotherapeuten in en wanneer kun je hier gebruik van maken?

Wat is podotherapie?

Podotherapie is, zoals eerder genoemd, de therapie die zich bezighoudt met de voet. De voornaamste bezigheid van een podotherapeut is het behandelen van mensen met klachten omtrent de voet. Het kan dus gaan om klachten in de voet zelf, maar ook klachten die zijn ontstaan door verkeerd functioneren van de voet. Bij dit laatste gaat het om last van de heupen, rug, enkels of knieën. Een veelgebruikte behandelingsmethode is het gebruik van een orthese en/of schoen- en zoolcorrecties. Een orthese is een kunstmatig, uitwendig hulpmiddel die lichaamsfuncties ondersteunt of corrigeert.

Vaak werkt een podotherapeut in een praktijk, een medisch centrum of een ziekenhuis met voetenpolikliniek.

Naast mechanische werkzaamheden omtrent de voet, worden er ook huid- en nagelaandoeningen behandelt door de podotherapeut. Dit zijn voornamelijk aandoeningen waarvoor een pedicure (voetverzorger) niet bevoegd is. Hier kan het gaan om ingroeiende nagels, maar ook om wonden en diabetische voeten.

Diabetes, een nare ziekte die circa 900.000 Nederlanders bewust hebben, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de voet. Suikerziekte, zoals diabetes in de volksmond genoemd wordt, kan zorgen voor het ontstaan van een ulcus (zweer). Wanneer deze niet in een vroegtijdig stadium aangepakt wordt, resteert amputatie als enige oplossing. Dit is zeer onwenselijk, en dus moeten zweren vroegtijdig behandeld worden; dit kan bij een diabetespodotherapeut. Een diabetespodotherapeut is gespecialiseerd in de diabetische voet.

Naast diabetespatiënten gaan ook ontzettend veel sporters naar de podotherapeut. Zij krijgen klachten aan hun voeten (en daarmee gerelateerde gewrichten), waardoor sporten (tijdelijk) niet meer mogelijk is. Deze klachten kunnen (deels) verholpen worden door een sportpodotherapeut: hij of zij is gespecialiseerd in het voorkomen, herkennen en behandelen van sportklachten.

Wanneer podotherapie?

Podotherapie wordt in allerlei verschillende situaties toegepast. Er is een aantal soorten klachten waarmee de podotherapeut zich bezighoudt. Dit zijn voornamelijk: klachten door overbelasting, standaardafwijkingen aan de voet (en de problemen die dit veroorzaakt), sportblessures, vermoeidheidskrachten en klachten bij patiënten met een bepaalde chronische ziekte (zoals diabetes). Wanneer je met één van de hiervoor genoemde klachten kampt, kun je veelal terecht bij een podotherapeut.

Podotherapie A. van Huizen

Een voorbeeld van een podotherapiepraktijk is de praktijk ‘A. van Huizen’, met locaties in Steenwijk, Wolvega, Hardenberg en Coevorden. In deze praktijk “staat de patiënt centraal en is de patiënt leidend in de therapie”.