Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose. Waarom wordt hypnose toegepast om zorg te verlenen en wat zijn de gevolgen van hypnotherapie?
Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie richt zich op het oplossen van psychische en lichamelijke klachten middels hypnose. Daarnaast wordt hypnotherapie gebruikt om sportprestaties van (top)sporters te verbeteren. Een belangrijk aspect van moderne hypnotherapie is dat de patiënt de controle over zichzelf niet verliest: hij geraakt slechts in een lichte trance.
Hypnose is een kunstmatige trance, opgewekt door een buitenstaander. Deze buitenstaander, die vaak een opgeleide hypnotiseur is, moet een bepaalde procedure volgen om de patiënt in trance te brengen. Over de oorsprong van de trance wordt nog steeds gediscussieerd. Een niet-bediscussieerde vorm van hypnose is zelfhypnose. Hierbij staat de patiënt toe dat hij gehypnotiseerd wordt. Zonder zijn wil is de hypnose vaak niet mogelijk. Vandaar dat hypnose ook niet bij iedereen werkt, voornamelijk niet bij psychotische of depressieve patiënten. Een persoon wordt in stappen gehypnotiseerd: inductie, verdiepen, suggesties en ontwaken.
Binnen de hypnotherapie wordt gebruikgemaakt van hypnose omdat dit ervoor zorgt dat de patiënt losgeraakt van zijn rationale bewustzijn. Dit bewustzijn belemmert hem in het dagelijks leven om in contact te komen met zijn onderbewustzijn. Door contact te maken met het onderbewustzijn, is de patiënt meer op de hoogte van zijn eigen behoeften. Door de verkregen informatie kan vervolgens genezing op gang worden gezet.
Ontwikkelingen hypnotherapie
De klassieke vorm van hypnotherapie is ontwikkelt in de 18e eeuw. Deze vorm van hypnose, die veel mensen kennen uit bijvoorbeeld films, waarbij patiënten in een diepe trance geraken, wordt nauwelijks nog toegepast. In de moderne en neoklassieke hypnotherapie speelt de trance een minder grote rol. Door een lichtere trance heeft de patiënt ook nog een rol in het geheel.
Werkzaamheid hypnotherapie
Door hypnose geraak je in een trance: een toestand tussen waken en slapen. In een lichte trance vergeet je de omgeving en problemen om je heen; in een zware trance ontstaat totaal verlies van het zelfbewustzijn. De werking van hypnose is wetenschappelijk goed vastgelegd middels vele hersenscans. Hierbij wordt de hersenactiviteit gemeten. Door hypnose toe te passen in de psychotherapie, zoals het geval is bij hypnotherapie, kunnen verschillende psychische klachten worden opgelost.
Beyond
‘Beyond’ is een praktijk voor psycho- en hypnotherapie in Delft (Ezelsveldlaan 108). Hier verlenen Yvonne de Vries en Erik Ivo Homan op een professionele wijze hypnotherapie om mensen met klachten van psychische aard te behandelen.